5.sınıf türkçe sınava hazırlık soruları

5.sınıf türkçe sınava hazırlık soruları

S-1-“(   ) Bu adam için bir parça söylemeyi ne kadar isterdim (   ) dedi (   )” cümlesinde

                 parantez içerisinde gösterilen yerlere sırasıyla hangi noktalama işaretleri konulmalıdır?

A) ( – ) ( , ) ( . )                      B) ( – ) ( : ) ( . )                      C) ( -) ( ; ) ( ! )                       D) ( – ) ( … ) ( . )

 

S-2-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde türemiş kelime vardır?

A)Mehmet eve gitti.                                                          C)Bu defter benim değil.

B)Kirli çamaşırları topla.                                                D)Ağaçların arasında kayboldu.

 

S-3-“Bayat yumurtaları,çöp tenekesine attım.” Cümlesinde,sıfat olan kelime hangisidir?

A)Tenekesine                      B)Çöp                                   C)Yumurtaları                    D)Bayat

 

S-4-Büyük sesli uyumuna uymayan kelime aşağıdakilerden hangisidir?

A)Gözlük                              B)Anne                                C)Okul                                   D)Dilek

 

S-5-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eş sesli kelime vardır?

A)Mektup yazdın mı?                                                      B)El elden üstündür.

C)Yaptıklarını çok beğendim.                                        D)Kışlık odunumuzu alamadık.

 

S-6-“Eser” kelimesi hangi cümlede farklı anlamda kullanılmıştır?

A)Atatürk’ün eserleri bundan sonra da yaşayacak.

B)İlkbahar yağmurları,kardan eser bırakmadı.

C)Tedaviden sonra hastalıktan bir eser kalmadı.

D)Eski halinden hiç eser kalmadı.

 

S-7- “ Bana suratını asma biraz gül. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gül kelimesi bu

           cümleyle aynı anlamda  kullanılmıştır?

A)      Bahçedeki gül biraz fazla büyümüş.                B) Gülleri suladın mı?

C) Sen gülünce güzelleşiyorsun.                            D) Etrafta çok güzel güller var

 

S-8-Aşağıdaki grupların hangisinde iki cins adı bir özel ad vardır?

A) Şehir, Halk, Atatürk                                         B) Kızak, Ağaç, Nehir

C) Eğirdir, Yağcılar, Ömer                                    D) Türkiye, Türkçe, Ankara

 

S-9-“Herkes gider Mersin’e , biz gideriz tersine .” sözünde altları çizili kelimeler hangi    

         seçenekte belirtilmiştir? 

A) Kişi zamiri-kişi zamiri                                     B) Belgisiz zamir-kişi zamiri

C) Sıfat-zamir                                                        D)  Zarf- Zamir

 

 S-10-Hangisinde kişi zamiri yoktur?

A)Kendi düşen ağlamaz.                                      B)Sen kazan da düşmana kalsın.

C)Benden ırak olsun da Mısır’a sultan olsun.      D)Bunları da çöp kutusuna koy.

 

 

S-11-Aşağıdakilerden hangisinde ulama yoktur?

A)Gözlerin var öğretmenim                                     B)Aydın ufuklara çevrili

C)Hep güzel yarınları müjdeler                                D)Boğar ışığında kötülükleri

S-12-

Anneciğim seni ben

Çiçeklerden, yemişten.

Sarı saçlı bebekten

Canımdan çok severim.

Yukarıdaki dörtlükte en çok sevilen nedir?

A)Çiçekler                B)Yemişler                 C)Bebekler                D)Anneler

 

S-13-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

A)Arabamız Bolu’da mola verdi.

B)Öğrenciler bayramda Çankaya Köşküne çıktılar

C)Yıllar önce Bursalı bir arkadaşım vardı.

D)Bu filmi TRT’de seyretmiştim.

S-14-Aşağıdakilerden hangisi soru cümlesidir?

A)Hangi işi yapacağımı şaşırdım

B)Bu konuda ne diyeceksiniz

C)Niçin gelmediğini bilemem

D)Nereye gideceğini soruyordu

 

S-15-Aşağıdakilerden hangisi çoğul eki almıştır?

A)Güler              B)Bulutlar            C)Sızlar              D)Parlar

BEN  ANNEYİM

Seni, sevinçlerin en büyüğü ile ellerime aldım.Seni,sütümle besledim.Geceler boyu baş ucunda bekledim.

Sana ilk davranışı,ilk gülüşü,ilk bakışı,ilk heceyi ben öğrettim.Sana ilk şarkıyı ben söyledim.Saçını taradım.Seni yıkadım.Sana,en güzel elbiseleri diktim,giydirdim.

Ben anneyim.

Sen, benim eserimsin.Sen,benim emeğimsin.Sen,benim güzel güzel günlerim,geçen ömrüm,bütün anılarımsın.

Sadun TANJU

(16.,17.,18. ve 19. soruları yukarıdaki parçaya göre cevaplandırınız.)

S-16-Yazar, bu yazısında kimi konuşturuyor?

A)Anneyi          B)Babayı           C)Çocuğu               D)Öğretmeni

 

S-17-Aşağıdakilerden hangisi,annenin çocuğa öğrettikleri arasında yer almamaktadır?

A)İlk bakış         B)İlk gülüş        C)İlk oturuş            D)İlk hece

 

S-18-Aşağıdakilerden hangisi,annenin çocuğu  büyütürken yaptığı işler arasında yer  almamaktadır?

A)Çocuğun saçını taramak.         B)Çocuğu okula götürmek.

C)Çocuğu yıkamak.                     D)Çocuğa elbise dikmek.

 

S-19-Aşağıdakilerden hangisi,annenin mutluluğunu ifade ettiği sözlerden biri değildir?   

A)Sen, benim eserimsin..            B)Sen, benim güzel günlerimsin.

C) Sen, benim emeğimsin.          D-)Sen, benim güvendiğim tek kişisin.

 

S-20-Aşağıdaki kelimelerden hangisinde sert ünsüzlerin benzeşmesi olayı vardır?

A)Yoğurdu              B)Dolabı           C)Atlastan            D)Rengi

 

CEVAP ANAHTARI

1-A   2-B   3-D   4-B   5-B     6-A   7-C    8-A   9-B   10-D   11- C   12-D   13-B   14-B  15-B   16-A  17-C

 

18-B   19-D  20-C

27 Yorum

  • hepsi dogru

    • cevap anahtarından bakarsan benimde doğru çikar vildan

  • çok kolaydı … ve de eğlenceli :(

    • misafir eminmisin

    • evet çok kolaydı

  • sınavdan 1yanlışla cıkdım

  • misafir bugün sınava gircem ve sorular ii ama hiç eğlenceli diğil bu arada kaan tebrik ederm ii not almışın . bna başarı dileyin. :)

  • çokk iyidim gerçek türkçesınavı olduğumda bile proydum.

  • çok korkuyorum acaba bu test benim 100 almamı sağliyacakmı

    • > <b

    • sağlar bence :)

    • insalllah yarar adasım

  • ARKADAŞLAE NASI ŞIKLARA BASILIYO YADA NASIL YAPÇAZ

    • Kaan Seni Tebrik Ederim. Bende 1 Yanlışla Çıktım Sınavdan.

  • çok güzel ve eylenceli

    • ilayda senmisin

  • yeminleki soru cevaplarına bakmadım 92 aldım

    • yanlış söyledim 96 almışım hiç bakmadım bazı arkadaşlarımız bakıyor onlara bişey söyliyicem siz kendinizi kandırıyorsunuz başka birini değil

  • ÇOK KOLAYDI DİYENLERE GÖRE GİT Kİ HEPSİ ÇOK ZORDUR

  • sorular çok kolay
    kolay olduğu kadarda sıkıcıııı :(

    • bencede sana katılıyorum

  • teşekkürler

  • bi susun lan

  • çooook basitti

  • teşekkürler

  • Sıkıčııııııı

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>