6. Sınıf Ünsüz Yumuşaması Ve Benzeşmesi İle İlgili Test

6. Sınıf Ünsüz Yumuşaması Ve Benzeşmesi İle İlgili Test

1)   Ağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşaması yoktur?

A)Masa örtüsünün rengini beğenmedi.                   B) Kalemimin ucunu açıp yerime oturdum.

C)Bu mevsimde denizin dibini göremezsin.            D)Coğrafya sınavına titizlikle hazırlandı.

 

2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz benzeşmesi olmuştur?

 

A)Elindeki gazeteyi sessizce okuyor.     B)Ailesinden uzak kalınca onların değerini anladı.

C)Sevinçten ne yapacağını bilmiyor.      D)Tatilde buz patenine gitmek istiyor.

 

3)  Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerin hangisi ünsüz benzeşmesi kuralına uygundur?

A)Bizimkiler balıktan geldiler.                   B) Ahpapca bir tutum takındı.

C)Başını hafifce öne eğdi.                           D)Beğenmediğini açıkca söyledi.

4)    ‘Bıçağı  bana  verir misin?   Cümlesinde ,altı çizili  kelimedeki  ses  olayı hangi  cümledeki ile aynıdır?

 

A)Ali   kitabı bana verdi.                      B)   Defteri   ona  ver.

C) Babam  bana sitem etti.                    D)Öğretmene seni sorduk.

 

 

5 )   “-cı” eki aşağıdaki sözcüklerden hangisinin sonuna geldiğinde sözcükte bir ünsüz benzeşmesi olmaz?

 

A) Kayık                             B) Süt       C) Yağ                                D) Kitap

 

 

6) ‘’-de’’eki ,aşağıdaki sözcüklerden hangisine eklenirken ünsüz benzeşmesi kuralı uygulanır?

A )  Kitap               B)  Okul                   C) Defter               D) Kalem

 

 

7) -‘Yemeğin tadını çok beğendim.’’cümlesinde  altı çizili sözcükte meydana gelen ses olayı aşağıdakilerden hangisidir?

A )Ünlü daralması       B) Ünsüz benzeşmesi  C) Ünsüz yumuşaması  D )Ünlü düşmesi

 

 

8 )     Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşamasına örnek olacak bir sözcük vardır?

 

A ) Öğleden sonra parkta buluşuruz.              B) Çocuk sessizce başını öne eğdi.

C)    Kar bütün gece hiç durmadan yağdı.        D)Merdiveni hızlı hızlı çıkınca soluğum kesildi.

 

 

9 ) Cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşamasına uğramış sözcük vardır?

A.Balkonda çay içtik.                         B.Kitaplar tek dostumdur.

C.İki saat ders çalıştı.                         D.Ağacı sev, yeşili koru.

 

 

 

 

10  ) ‘sokağın’ kelimesindeki ses olayının benzeri aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A)Ağacın dalları yere kadar sarkmıştı.        B)Sokakta koşuşan çocuklar çok gürültü yapıyor.

C)Biletçi avaz avaz bağırıyordu.                  D)Nehrin karşı kıyısı görülmeye değer.

 

11  ) p-ç-t-k  ile biten sözcük,ünlü ile başlayan bir ek aldığında sondaki sert ses yumuşar.

Aşağıdaki sözcüklerden hangisinde bu yumuşama görülmez?

A)    İlaç                                            C) Koç

B)    Kağıt                                         D) Çelenk

 www.akerdersevi.com

12 ) Aşağıdaki kelimelerin hangisinde sert sessizlerin yumuşaması olmuştur?

 

A)Çağlayan                                                         B)Öğrenciysen

C)Gidiyorum                                                       D)Gülmüştü

 

13 )  Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ünsüz benzeşmesi olayına örnek vardır?

A )Eve üç gün sonra döndü.              B) İki saat caddede bekledi.

C) Bu yıl yaz erken geldi.                  D)Kapı açılır açılmaz hemen ayağa kalktı.

 

14)   Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ünsüz yumuşamasına örnek  kelimeler                  vardır?

A)  Ayağa kalktığında bacağını koltuğa çarptı.              B) Arsızca gülmeye başladı.

C)Bu oyunu çok beğenecekler.                                       D)Balıkçılarla sohbet etti.

15 )  Aşağıdaki sözcüklerden hangisine ünlü ile başlayan bir ek geldiğinde sözcükte bir değişiklik olur?

A )Hafif          B)Sabah          C)Bilet                        D)Dolap

 

16 ) Sözcük sonlarındaki p, ç, t, k sert ünsüzlerinin ün­lüyle başlayan bir ek aldıklarında b, c, d, g, ğ ‘ye dönüşmelerine “yumuşama” denir.

 

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yumuşama” ku­ralına örnek olan bir sözcük vardır?

 

A)    Köylüler süt sağıyorlardı.                            B)    Sabahtan akşama kadar yağmur yağdı.              C)    Karşıya geçerken sağına soluna dikkat et.    D)    Dilenci eline verilen ekmeği yiyordu.

 

17 ) Aşağıdakilerin hangisinde her iki sözcükte de “ün­süz benzeşmesi” olmuştur?

A)     Ağaçtan indirdik.                                  B) Ondan istedim.

C)Çiçeğin rengi                                           D)Bisikletten düştü.

 

18 ) Aşağıdaki sözcüklerin hangisi ünlü ile başlayan bir ek aldığında ünsüz yumuşamasına uğrar?

A) Taşıt           B) Bulut               C) Hukuk                    D) Sepet

 

19 ) ‘Simitçinin sesi duyuluyor.’  Cümlesinde hangi ses olayı meydana gelmiştir?

A)Ünsüz benzeşmesi    B)Ünsüz yumuşaması     C)Ünlü daralması  D)Ünlü düşmesi

 

20 ) Hangi isimde sert ünsüz yumuşaması yoktur?
A ) Kılıcı                 B)  Duvarı         C )Yüreği                  D) Dudağı

Cevap Anahtarı :

1-D 2-C – 3-A  4- A 5- C 6- A 7 – C 8- D 9- D 10 – A

11- C 12 – C 13- D 14 – A 15 – D 16 – D 17- D 18 – C 19 – A 20 – B

Ünsüz Yumuşaması Ve Benzeşmesi Soru ve Cevapları

75 Yorum

  • sitenizi çok güzel buldum :):):):):):):)

    • katılıyorum şekerim

    • ama c.anahtarı yok

    • bende seni çok güzel buldummmmm :D

    • süper

    • irenccc

    • çok gzl buldum bu siteyi am cevap anahtarı yokki

  • Çok güzel sitede arama motoru yok. Ve ayrıca konu anlatımlarına değinilmemiş. Lütfen Dikakate alınız ..! veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ne kadar yalan sölesemde BU SÜTE HARİKAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
    :D :D :D :D

    • test çözülmüyo

    • sasasasasa

  • sağ üst tarafta ARA butonu var:)

    • 20 tane soru olsaydı daha gözel olurdu

  • merhaba çok güzel bir şey sadece bu teste çalıştım ve 90 aldım saolunn :)

    • çok güzel bir site herkesee tavsiye ederim süpe off kısaca muhteşemm !!!! :D

    • cevapları versene

  • ünsüz benzeşmesi nie keske ayrı yapsalardı :D

  • süper bişiy buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

  • bu soru çok güzel yapana zeka üstünlüyü vardır

  • cevap anahtarı yok :(

    • aynen aşkitiii

    • bencede cevap anahtarı olsa iyi olur

    • burcu

  • bence çok iyrenç hiçbir haltı yyok salak gibi

  • teşeekkürler

  • güzel ama sorular basit ve cevap anahrarı yok

    • Evet doğru

  • Teşekkür ederim test için

  • 6. Sınıf Ünsüz Yumuşaması Ve Benzeşmesi konusu

    • test

  • cevapları bilenler yazabilirmi

  • süper bir siteeee

  • 1,d,2.a,3a.4a.5c.6a.7c.8d.9d,10A.11C.13D.14A.15D.16D.17D.18C.19A.20A

    • doğru düzgün cvp sole salakkkkk

  • bnce cvp anahtarları olsa daha iyi olurrrrr…….. ama yokkkk yhuuuu keşke olsaydı ama sorular çoooook kolaydııııı…. knkilerrr

  • tek kelimeyle süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

  • süper bi site ama cevap anahtarı yokk :D :D <3

    • aynen ya cevap anahtarı yok :( ama ginede idare eder

  • çok kolay sorular yazılım 100 geldi

    • ßencede basit …

  • pek güzel değil

  • hiiiiiçççççççççççççççççççteeeeeeeeeeeee güzel değilllllllllllllllll tek kelimeyle iğreeeeeençççççççççç……..,,,,,,,,,……………………,,,

  • ßence çok qüzel

  • pek güzel de arkadaşlar cevap anahtarı nerede ? :D

  • arkadaşlar cevap anahtarı yok.diğer ünsüz benzeşmesi konusunda var.kusura bakmayın….

  • süper:D

  • güzel olmuş ama cevaplar yok

  • iğrenç olmuş

  • ehhh işte

  • süper yha

  • ßHence irenç

  • çok güzel buldum teşekkürler

  • çok harika buldum ama cevap anahtarının olmaması beni üzdü

  • Yook yok güzeldi bence de

  • Arkadaşlar çok güzel hazırlanmış bir test emeğe geçenlere teşekkürler konuyu paylaşalım.

  • Ooooooo kadar guzel ki hayran kaldim …

    • Çok teşekkür ederiz.
      NOT :Lütfen olumsuz yorum yazabilirsiniz fakat küfürlü mesajlar yazmayın başınıza iş açmayın…

  • 20 tane soru osaydı keşke

    :D

  • Biz nerdeyiz abi yaa

  • ödevim için çok yardımcı oldu ama biraz iyi

  • bu test harika ama c.anahtarı yok
    ooooooooooooooooooooooooooooooffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff
    ffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff
    ama

  • güüüüüüüüüüüüüzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeelllllllllllllllllllllllllllll olmamışşş

  • Güzel bir siteymiş fakat cevap anahtarı yokk ilk 2 yazılımın ikisi de 100 bu da 100 olur inşallah :)

  • Keşke cevap anahtarı olsa

  • Yaaa şimdiki soruların cevapları verilmemiş sorular ve cevapları diyorum başka sorular geliyor ama sorular çok güzelmiş harbiden ödevime çok yaradı çok teşekkürler………

  • yaw neden cevapları yazmıor

  • çok güzel ama bunun cevap anahtarı nerde arkadaşlar diye soracaksanız diğer siteye bakın lan kamiller

  • bence çok güzel

  • harika 100 numara byyyyyyyyyyy

  • adem saçma şeyler söylüyon

  • cevaplarını verselerdi daha güzel olurdu

  • cevapları verin nolur

  • cevap anahtarı yok kötü bi site

    • cevap anahtarı soruların altında bulunmaktadır.

  • Cevap Anahtarı :

    1-D 2-C – 3-A 4- A 5- C 6- A 7 – C 8- D 9- D 10 – A

    11- C 12 – C 13- D 14 – A 15 – D 16 – D 17- D 18 – C 19 – A 20 – B

    Sevgili öğrenciler cevap anahtarı soruların altında biraz dikkat etseniz görürdünüz. hakaret edici ve küfürlü sözleri lütfen kullanmayız. 6.sınıf ünsüz yumuşaması soru ve cevapları , 6.sınıf ünsüz benzeşmesi soruları ve cevapları.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>